Preview Mode Links will not work in preview mode

I Sverige finns cirka 500 000 personer som lever med en neurologisk diagnos. Räknar man med närstående är det betydligt fler som påverkas av sjukdomen. För att uppmärksamma hur det är att leva med en diagnos, både som drabbad men också som anhörig, har Neuro producerat podden Diagnoser på djupet. I det första avsnittet hör vi Louise Hoffsten, hennes man och deras son.

- Kunskap om neurologiska diagnoser måste spridas. Så många är drabbade och vi måste uppmärksamma hur det påverkar. Därför är det viktigt att både den drabbade och deras närstående får berätta om sina erfarenheter, säger Louise Hoffsten.

Ambitionsnivån är hög med podden. Berättelserna korsklipps och bearbetas så att upplevelsen blir stor.

- Genom att vi korsklipper berättelserna, och genom att vi arbetar med ljudeffekter och musik så hoppas jag att podden pedagogiskt och känslomässigt förmedlar hur det är att leva med en neurologisk diagnos, säger Alfred Skogberg, kommunikatör på Neuro och producent till podden.

Närstående är en grupp som ofta glöms bort. Men deras upplevelse av hur det är att stå bredvid någon med en diagnos är oerhört viktig att förmedla, inte minst för vårdpersonal.

- När fler förstår hur olika personer påverkas av en diagnos kan vården fatta bättre beslut. Det blir en win win, säger Louise Hoffsten.

Mar 8, 2018

En mer än fullsatt folkparksarena på Skeer i Orsa, fick vara med om en klart minnesvärd MS-gala vintern 2018, arrangerad av bygdens dotter Anna-Karin Bengtar. Hon fick diagnosen ms, multipel skleros för ett drygt år sedan och strax efter det chockartade beskedet, bestämde hon sig för att mobilisera sina många musikvänner i bygden och ordna denna ms-gala.
Hela 133.000 kronor samlades in till forskningen om diagnosen ms, genom Neurofonden och huvudpersonen är klart rörd och strålar av glädje, när finaltonerna klingat ut på folkparksscenen:
-Tusen tack alla ni som ställt upp gratis för detta. Jag är överlycklig!

Medverkande i detta reportage är bland andra Anna-Karin och Magnus Bengtar, Perra och Kalle Moraeus, Ola Brunius, André Gatu och Yvonne Becker.

Innan slutnumret med Ann-Karin som solist låten ”You raise me up”, får Neuroförbundets utsända medarbetare Roger Lindahl och Håkan Färje ta emot meddelandet om hur mycket pengar som samlats in via Swish-appen, entrébiljetter och fikaförsäljning.
Och efter slutnumret vill de rungande applåderna aldrig ta slut. Alla artister och frivilliga är på scenen och tar emot den värmande hyllningen. Man kan bara fascineras över hur mycket engagemang och positiv energi som kan skapas under rätt förutsättningar.
www.neuro.se hittar du mer information om Neuroförbundets verksamhet för att stödja neurologisk forskning och diagnosen ms, multipel skleros. Dessutom hur förbundet jobbar för ett tillgängligt och användbart samhälle för alla, oavsett funktionsvariation.

En podcastproduktion av Håkan Sjunnesson / NeuroMedia