Preview Mode Links will not work in preview mode

I Sverige finns cirka 500 000 personer som lever med en neurologisk diagnos. Räknar man med närstående är det betydligt fler som påverkas av sjukdomen. För att uppmärksamma hur det är att leva med en diagnos, både som drabbad men också som anhörig, har Neuro producerat podden Diagnoser på djupet. I det första avsnittet hör vi Louise Hoffsten, hennes man och deras son.

- Kunskap om neurologiska diagnoser måste spridas. Så många är drabbade och vi måste uppmärksamma hur det påverkar. Därför är det viktigt att både den drabbade och deras närstående får berätta om sina erfarenheter, säger Louise Hoffsten.

Ambitionsnivån är hög med podden. Berättelserna korsklipps och bearbetas så att upplevelsen blir stor.

- Genom att vi korsklipper berättelserna, och genom att vi arbetar med ljudeffekter och musik så hoppas jag att podden pedagogiskt och känslomässigt förmedlar hur det är att leva med en neurologisk diagnos, säger Alfred Skogberg, kommunikatör på Neuro och producent till podden.

Närstående är en grupp som ofta glöms bort. Men deras upplevelse av hur det är att stå bredvid någon med en diagnos är oerhört viktig att förmedla, inte minst för vårdpersonal.

- När fler förstår hur olika personer påverkas av en diagnos kan vården fatta bättre beslut. Det blir en win win, säger Louise Hoffsten.

Feb 21, 2018

För Annika Taesler är assistansen 24-7 på liv och död.
-Äntligen har folk börjat inse orimligheterna i nedskärningen av assistansreformen som gjort att opinionen äntligen uppmärksammats av regeringen, säger författaren Annika Taesler. Som assistansberoende 24-7 med ryggmärgsbrott efter ridolycka, är hon mycket kritisk till den förnedrande omprövningsprocessen och skriver nu både sin andra och tredje bok, efter debutboken ”Ända in i märgen” 2016, som en av de färgstarka assistansdebattörerna.

Som utbildad journalist och assistansanvändare i drygt ett decennium har Annika Taesler en skeptisk grundhållning. 
-Jag hoppas nu att opinionen inte låter sig luras av än så länge tomma ord från lagstiftarna, om att ändra lagen så att assistansen återupprättas och folk får tillbaka sin assistans igen. Nu gäller det att vi behåller engagemanget och glöden för assistansfrågan.

En podcast av Håkan Sjunnesson för Neuropodden av NeuroMedia. www.neuro.se