Preview Mode Links will not work in preview mode

Neuropodden fokuserar brett på konsten att leva med en neurologisk diagnos och för ett tillgängligt samhälle för alla.

500 000 människor i Sverige har en neurologisk diagnos och neurologi är en gren av medicinen som behandlar sjukdomar i hjärnan och övriga nervsystemet (som stroke, epilepsi, multipel skleros, Parkinson, ryggmärgsskada, als och myastenia gravis).

I Neuropodden hör du en spännande mix av intervjuer. Dels med vårdpersonal och forskare inom neurologi, som försöker lösa gåtorna kring dessa diagnoser. Dels med människor som berättar om konsten att leva med någon av de hittills livslånga neurologiska diagnoserna. Neuropodden söker också svar från politiker och beslutsfattare om hur vårt samhälle ska bli så tillgängligt och användbart som möjligt, oberoende av funktionsvariation.

Neuropodden produceras av Neuro – en intresseorganisation specialiserad på neurologi. www.neuro.se

Mar 8, 2018

En mer än fullsatt folkparksarena på Skeer i Orsa, fick vara med om en klart minnesvärd MS-gala vintern 2018, arrangerad av bygdens dotter Anna-Karin Bengtar. Hon fick diagnosen ms, multipel skleros för ett drygt år sedan och strax efter det chockartade beskedet, bestämde hon sig för att mobilisera sina många musikvänner i bygden och ordna denna ms-gala.
Hela 133.000 kronor samlades in till forskningen om diagnosen ms, genom Neurofonden och huvudpersonen är klart rörd och strålar av glädje, när finaltonerna klingat ut på folkparksscenen:
-Tusen tack alla ni som ställt upp gratis för detta. Jag är överlycklig!

Medverkande i detta reportage är bland andra Anna-Karin och Magnus Bengtar, Perra och Kalle Moraeus, Ola Brunius, André Gatu och Yvonne Becker.

Innan slutnumret med Ann-Karin som solist låten ”You raise me up”, får Neuroförbundets utsända medarbetare Roger Lindahl och Håkan Färje ta emot meddelandet om hur mycket pengar som samlats in via Swish-appen, entrébiljetter och fikaförsäljning.
Och efter slutnumret vill de rungande applåderna aldrig ta slut. Alla artister och frivilliga är på scenen och tar emot den värmande hyllningen. Man kan bara fascineras över hur mycket engagemang och positiv energi som kan skapas under rätt förutsättningar.
www.neuro.se hittar du mer information om Neuroförbundets verksamhet för att stödja neurologisk forskning och diagnosen ms, multipel skleros. Dessutom hur förbundet jobbar för ett tillgängligt och användbart samhälle för alla, oavsett funktionsvariation.

En podcastproduktion av Håkan Sjunnesson / NeuroMedia