Preview Mode Links will not work in preview mode

I Sverige finns cirka 500 000 personer som lever med en neurologisk diagnos. Räknar man med närstående är det betydligt fler som påverkas av sjukdomen. För att uppmärksamma hur det är att leva med en diagnos, både som drabbad men också som anhörig, har Neuro producerat podden Diagnoser på djupet. I det första avsnittet hör vi Louise Hoffsten, hennes man och deras son.

- Kunskap om neurologiska diagnoser måste spridas. Så många är drabbade och vi måste uppmärksamma hur det påverkar. Därför är det viktigt att både den drabbade och deras närstående får berätta om sina erfarenheter, säger Louise Hoffsten.

Ambitionsnivån är hög med podden. Berättelserna korsklipps och bearbetas så att upplevelsen blir stor.

- Genom att vi korsklipper berättelserna, och genom att vi arbetar med ljudeffekter och musik så hoppas jag att podden pedagogiskt och känslomässigt förmedlar hur det är att leva med en neurologisk diagnos, säger Alfred Skogberg, kommunikatör på Neuro och producent till podden.

Närstående är en grupp som ofta glöms bort. Men deras upplevelse av hur det är att stå bredvid någon med en diagnos är oerhört viktig att förmedla, inte minst för vårdpersonal.

- När fler förstår hur olika personer påverkas av en diagnos kan vården fatta bättre beslut. Det blir en win win, säger Louise Hoffsten.

Oct 25, 2017

Neuropodden om inkontinensforskning, alltså vilka åtgärder som finns för att råda bot på att man inte längre kan hålla tätt vad gäller urin och avföring.

Åtta av tio inkontinenta personer som genomgår en kirurgisk behandling mot sin inkontinens, botas. Det gör kirurgi till den i särklass säkraste...


Oct 25, 2017

Patrick Couch och Mikael Haglund jobbar för ett stort dataföretag och under Mediedagarna 2017 höll de en spännande framtidsspaning om digital vardagsteknik. Efteråt fick Neuropodden en specialintervju med dem där de också visionerar om morgondagens digitala hjälpmedelsteknik.


Oct 25, 2017

Varje människa måste ha självbestämmande över sin livsresa och även över sin död, tycker läkaren Barbro Westerholm. Som dessutom äldsta riksdagsledamoten 2017 är hon ändå fylld av livsenergi och för bevarandet av LSS och assistans och mot åldersdiskriminering. Och hon hävdar att hälften av dagens...