Preview Mode Links will not work in preview mode

Neuropodden fokuserar brett på konsten att leva med en neurologisk diagnos och för ett tillgängligt samhälle för alla.

500 000 människor i Sverige har en neurologisk diagnos och neurologi är en gren av medicinen som behandlar sjukdomar i hjärnan och övriga nervsystemet (som stroke, epilepsi, multipel skleros, Parkinson, ryggmärgsskada, als och myastenia gravis).

I Neuropodden hör du en spännande mix av intervjuer. Dels med vårdpersonal och forskare inom neurologi, som försöker lösa gåtorna kring dessa diagnoser. Dels med människor som berättar om konsten att leva med någon av de hittills livslånga neurologiska diagnoserna. Neuropodden söker också svar från politiker och beslutsfattare om hur vårt samhälle ska bli så tillgängligt och användbart som möjligt, oberoende av funktionsvariation.

Neuropodden produceras av Neuro – en intresseorganisation specialiserad på neurologi. www.neuro.se

Sep 19, 2018

Elitfotbollsspelaren Emma Lundh är anfallare och har spelat i landslaget, varit fotbollsproffs i engelska Liverpool och är sedan 2017 en av spelarna i Damallsvenska klubben Vittsjö GIK. Men för Emma Lundh är ändå hennes största matchmotståndaren hittills  den neurologiska diagnosen skovvis ms. 
Emma hade märkt av sina konstiga neurologiska symtom under flera år. Det handlade om stumma ben, en stor trötthet, balansproblem och känselbortfall. Trots det tränade hon för fullt och lyckades prestera på elitnivå. 
Men till slut orkade hon inte längre och efter en magnetkameraundersökning av hennes hjärna 2017, kunde neurologerna se inflammationer på nervtrådarnas myelinhölje, som är typiska för diagnosen ms, multipel skleros. Hon började då få en av de effektiva bromsande behandlingar som nu finns och kunde efter hand börja spela igen. Trots det var det först ett och ett halvt år senare, våren 2018 hon berättade offentligt om sin situation.

Emma Lundhs löparsteg över Damallsvenskans finklippta fotbollsarenor runt om i landet är åter lätt, jämfört med de senaste årens tuffa match hon parallellt genomfört mot sina märkliga neurologiska symtom. 

Hennes kändisskap som fotbollsspelare gör att hon har ögonen på sig som förebild och hon vill gärna visa andra att det går bra att leva med ms.
-När jag fick min diagnos satt jag och googlade en hel del för att hitta exempel på människor med ms som mådde bra trots allt. Och kan jag vara en person som andra nu googlar fram som ett sådant exempel, känns det väldigt bra, tycker Emma Lundh.

2006 debuterade Emma Lundh i Allsvenskan för Hammarby IF, 2007 spelade hon för Djurgårdens IF och 2008 för AIK.
Säsongen 2012 värvades Lundh av Linköpings FC och så åter några säsonger för AIK. 2015 lånades Lundh ut till norska LSK Kvinner FK och i januari 2016 värvades Lundh för ettårskontrakt i engelska Liverpool. I januari 2017 återvände hon till Sverige för spel i Vittsjö GIK i damallsvenskan och där spelar hon nu.


Emma Lundh debuterade för Sveriges U17-landslag 2005 och spelade i både U19-landslaget och U23-landslaget. 2014 debuterade Emma Lundh för A-landslaget, där hon spelade två säsonger. 
Läs mer om diagnosen multipel skleros, ms på www.neuro.se Du kan också bli medlem i Neuro, ge en gåva eller starta en egen insamling via Neurofonden, till förmån för den neurologiska forskningen.

Detta är en podcast producerad av Håkan Sjunnesson NeuroMedia för Neuropodden